Mijn scooter is gestolen wat nu?

Mijn scooter gestolen! Wat nu?

“Mijn scooter is gestolen!”. Een van de vele kreten die elke scootereigenaar nooit hoopt te zeggen. Scooterdiefstal komt ook in Nederland helaas veel voor. Omdat scooterdiefstal steeds vaker voorkomt, zetten we een paar handige tips en feiten uit die je moet weten als je scooter na die ene nacht uitgaan gestolen blijkt te zijn.

Mijn scooter is gestolen wat nu?Als eerst aangifte doen
Allereerst: als je scooter gestolen is, moet je aangifte doen bij de politie. Probeer zoveel mogelijk kenmerken aan te geven. Hoe meer details je opgeeft, hoe groter de kans wordt dat je scooter toch nog weer boven water komt.
Het lijkt misschien wat hopeloos als je scooter net gestolen is, maar er komen meer scooters boven water dan je in eerste instantie zou denken. De politie maakt proces-verbaal op. Neem voordat je aangifte gaat doen je aankoopnota en andere papieren als identiteitsbewijs, kentekenbewijs, de papieren omtrent de scooter en dergelijke mee.

Ten tweede verzekering inlichten
Natuurlijk licht je je verzekering in. Vaak zullen ze je vragen om aankoopbewijzen van het slot, foto’s van de scooter en een kopie van het proces-verbaal. Ook zullen ze je verzekeringspapieren opvragen, waaronder het overschrijvingsbewijs. Als blijkt dat je een goedgekeurd slot gebruikt hebt, zullen de meeste verzekeraars na een bepaalde wachttijd de dagwaarde van de scooter uitkeren.

Ben ik gedekt voor diefstal?
Of de diefstal van je scooter gedekt wordt, hangt helemaal af van je scooterverzekering. Nederland kent drie soorten scooterverzekeringen: de wettelijk verplichte WA-scooterverzekering, de WA+ beperkt casco verzekering en de allrisk scooterverzekering. Diefstal is een onvoorziene situatie. Daarom zijn er drie soorten uitgangspunten:

Je hebt een WA-scooterverzekering:
De wettelijk verplichte WA-scooterverzekering dekt alleen schade aan anderen die door jou veroorzaakt zijn. Als je scooter dus gestolen wordt, zal de verzekering niets vergoeden.

Je hebt een WA+ beperkt casco scooterverzekering:
Vanaf een WA+ beperkt casco scooterverzekering wordt de schade die jij een ander aanricht vergoed. Schade aan je eigen scooter door onvoorziene situaties als diefstal worden ook vergoed.

Je hebt een allrisk scooterverzekering:
Bij een allrisk scooterverzekering wordt de schade aan je eigen scooter, en de schade van een ander vergoed. De naam ‘allrisk’ zegt het al: je bent tegen de meeste risico’s verzekerd. Je bent dus ook verzekerd tegen onvoorziene situaties als brand en diefstal.

Let op
Sommige WA+ beperkt casco scooterverzekeringen dekken geen diefstal. Daarom is het slim even goed in je polisvoorwaarden te kijken of je verzekering diefstal dekt.

 

scooter verzekeringen